ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΩΡΑ!

Ζέστη ή κλιματιστικό...
Aκομα κι αν το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, εσείς μπορεί ν’ ανησυχείτε μήπως το μωράκι σας κρυώσει. Όμως η καλοκαιρινή ζέστη -ειδικά αν το μωρό είναι μικρό και δεν πρόκειται να πάτε διακοπές- μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύ χειρότερη από το κλιματιστικό απ’ το οποίο λανθασμένα προσπαθείτε να προστατέψετε το μικρό σας. Βλέπετε, το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος είναι ανώριμο στα μωρά, τα οποία γι’ αυτό το λόγο είναι πιο ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες -τη ζέστη και το κρύο. Αυτό σημαίνει ότι για τα μωρά η ζέστη είναι περισσότερο ανυπόφορη και επικίνδυνη απ’ ό,τι για μας. Κι επειδή το μωρό δεν μπορεί να σας πει αν ζεσταίνεται, χρειάζεται να είστε διπλά παρατηρητικοί: ελέγχετε τακτικά αν είναι ιδρωμένο, παρατηρήστε αν γκρινιάζει ή είναι ανήσυχο και νευρικό, αν είναι αναψοκοκκινισμένο ή έχει βγάλει κάποιο εξάνθημα. Όλα αυτά μπορεί ν’ αποτελούν σημάδια ότι το μωρό ζεσταίνεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε άμεσα να το δροσίσετε δίνοντάς του υγρά και ελαφρώνοντας το ρουχισμό του ή ανάβοντας το κλιματιστικό, το οποίο κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι στην περίπτωση αυτή. Η σωστή χρήση του κλιματιστικού Το μωρό μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό και μάλιστα μπορεί να υπάρχει κλιματιστικό ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Αρκεί να θυμάστε:
01.Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση.
02.Αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ' ένα καινούργιο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.
03.Όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τον ειδικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους τύπους τους και την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας τα φίλτρα υψηλής απόδοσης. 04.Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό. 05.Φροντίστε ο αέρας από το κλιματιστικό να μην «χτυπά» το μωρό, ιδιαίτερα όταν κοιμάται, αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο, που ο χώρος είναι περιορισμένος.
06.Να κλείνετε το κλιματιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
07.Να τινάζετε και να πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως ριχτάρια, κουρτίνες, καλύμματα, να ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και να καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
08.Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που εισέρχεται το μωρό. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να είναι δύο φορές πιο αυστηρό, όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, γιατί ο καπνός κάθεται πάνω στα υφάσματα επιπλώσεων.
09.Σε ό,τι αφορά τα ρούχα, ο κανόνας είναι ότι το μωρό χρειάζεται να είναι λίγο πιο ζεστά ντυμένο απ’ ό,τι εσείς. Αν ο μπαμπάς δεν φορά μπλούζα, ένα μπλουζάκι και μία πάνα αρκούν για το μωρό. Αν όμως χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, καλό είναι το μωράκι να είναι ντυμένο με ελαφριά βαμβακερά ρουχαλάκια.
10.Αν θέλετε να αφήστε το κλιματιστικό όλο το βράδυ αναμμένο στο χώρο που κοιμάται το μωρό, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το μωρό με ένα σεντονάκι.
Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε! Ο πιο σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι η λεγόμενη «νόσος των λεγεωνάριων». Προέρχεται είναι ένα μικρόβιο που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από τα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες ακόμα και θάνατο. Αν και προσβάλλει ενήλικες, μπορεί να προσβάλει σε μικρό ποσοστό και βρέφη. Κίνδυνος για μυϊκό σπασμό (κράμπα) ή ραιβόκρανο μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που ο ψυχρός αέρας «χτυπά» απευθείας το μωρό.
Τέλος, αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και είναι πιθανό το μωρό να εκδηλώσει συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης. Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή; Σ' όλες τις περιπτώσεις που ακολουθούν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό. Όμως, προτιμήστε η συσκευή να μην είναι στο δωμάτιο που έχετε το μωρό, εκτός αν η ζέστη είναι πολύ έντονη και άρα πιο επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ο αέρας να ανανεώνεται συχνά. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για: τα πρόωρα μωρά τα μωρά 8-10 μηνών στα οποία έχει διαγνωστεί άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια τα μωρά που παίρνουν φάρμακα ανοσοκαταστολής

 

Συμπτώματα του Αυτισμού

Πρώτη εμφάνιση του Αυτισμού

Το DSM είναι ένα ταξινομητικό σύστημα κατηγοριοποίησης ψυχικών διαταραχών που το έχει εξελίξει και εκδίδει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Περιλαμβάνει μια κατάταξη του Αυτισμού που όπως ορίζεται από τα κριτήρια του, η εμφάνιση του Αυτισμού συμβαίνει πριν την ηλικία των 3 ετών και η ανώμαλη λειτουργία εμφανίζεται σε τουλάχιστον ένα από τρία παρακάτω κριτήρια: Κοινωνική αλληλεπίδραση, γλώσσα, παιχνίδι με τη φαντασία.

Κατά τη διάρκεια του τέλους της νηπιακής ηλικίας οι γονείς ή αυτοί που παρέχουν φροντίδα συχνά αρχίζουν να παρατηρούν σημάδια αδιαφορίας ή ακόμη και αποστροφής όταν δείχνουν στοργή ή αγκαλιάζουν το παιδί τους. Επίσης μπορεί να παρατηρήσουν άλλα συμπτώματα όπως: να αποφεύγει την βλεμματική επαφή, να μην αντιδρά το πρόσωπό του ή να μην χαμογελάει με τρόπο κοινωνικό και να παρατηρούν ότι το παιδί δεν αντιδρά στη φωνή τους ή στη φωνή των αδελφών του.

Τα πρώτα σαφή σημάδια διαταραχής γίνονται εμφανή όταν οι γλωσσικές δεξιότητες ενός παιδιού δεν περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της ομιλίας ή καθυστερούν πάρα πολύ. Καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν αυτές οι δεξιότητες δε δείχνουν να προοδεύουν. Δεν λένε λέξεις ή δεν μορφοποιούν προτάσεις. Συχνά τα παιδιά δείχνουν ακατάδεκτα, απομακρυσμένα και αποκομμένα. Προτιμούν να είναι μόνα τους και τείνουν να επιδεικνύουν επαναληπτικές συμπεριφορές και συμπεριφορές αυτο-ερεθισμού όπως το να λικνίζονται ή να κουνούν το κεφάλι τους. Μέχρι την ηλικία των δύο ή τριών ετών, γίνεται εμφανές ότι υπάρχει ένα ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα. Με τον καιρό, καθώς τα συμπτώματα του Αυτισμού γίνονται περισσότερο εμφανή, το παιδί αποτυγχάνει να αναπτύξει φυσιολογικές λεκτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Ένα πρώιμο σημάδι Αυτισμού είναι η διαταραγμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και αυτό συνεχίζει μέχρι την ενήλικη ζωή. Τα παιδιά με Αυτισμό μπορεί να είναι τρυφερά, όμως αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τους δικούς τους όρους και χωρίς την αναμενόμενη χαρά και τις αντιδράσεις που μπορεί κανείς να δει σε παιδιά της ίδιας ηλικίας με ομαλή ανάπτυξη.

Τα αυτιστικά παιδιά τείνουν να μην έχουν την ικανότητα να συνάπτουν δεσμούς με τους άλλους και προτιμούν τις μοναχικές δραστηριότητες. Τα παιδιά με πιο ήπιες μορφές Αυτισμού αλληλεπιδρούν κοινωνικά, όμως αυτές οι αλληλεπιδράσεις δεν έχουν την ζεστασιά και την ευαισθησία προς τα αισθήματα και τι ανάγκες των άλλων. Στις σοβαρές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να φαίνονται εντελώς αποκομμένα ή οι περιορισμένες αλληλεπιδράσεις τους εμφανίζονται ως μηχανικές.

Η απουσία κοινωνικών δεξιοτήτων ή η ύπαρξη ελλειμματικών κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να αλλάξει με τον καιρό ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού, όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω.

Βρεφική ηλικία



Αδιαφορία ή αποστροφή προς την τρυφερότητα ή την φυσική επαφή, π.χ. τις αγκαλιές με τους γονείς και τα αδέλφια.
Απουσία βλεμματικής επαφής, απαντητικότητας στο πρόσωπο ή κοινωνικά κατευθυντικών χαμόγελων.
Αδυναμία αντίδρασης στη φωνή των γονιών.

Πρώιμη παιδική ηλικία

Μικρός βαθμός ή απουσία μίμησης πράξεων (π.χ. χτυπήματος χεριών).
Δεν επιδεικνύουν ούτε δείχνουν τα παιχνίδια ή τα άλλα αντικείμενα ενδιαφέροντος.
Ελάχιστη αναγνώριση ή ανταπόκριση στην ευτυχία ή τη δυσφορία άλλων ανθρώπων.
Δείχνουν να είναι στο δικό τους κόσμο ή προτιμούν τις μοναχικές δραστηριότητες.
Αποτυγχάνουν να ξεκινήσουν απλά παιχνίδια με άλλους ή να συμμετέχουν σε κοινωνικά παιχνίδια.
Παράδοξες συμπεριφορές προς τους ενήλικες (π.χ. επιδεικνύουν πολύ μεγάλη προσκόλληση ή αδιαφορία).

Ύστερη Παιδική ηλικία



Αδυναμία να συμμετέχουν στο παιχνίδι άλλων παιδιών ή ανάρμοστες απόπειρες σε κοινό παιχνίδι (αυτό μπορεί να φανεί ως συμπεριφορά που είναι επιθετική ή προκαλεί αναστάτωση).
Απουσία επίγνωσης των κανόνων της σχολικής τάξης (π.χ. ασκούν κριτική στο δάσκαλο, δεν επιθυμούν να συνεργάζονται σε δραστηριότητες της τάξης, αδυναμία να εκτιμήσουν ή να ακολουθήσουν το τρέχον ύφος λόγου, την τρέχουσα αίσθηση της ενδυμασίας ή τα τρέχοντα ενδιαφέροντα).
Εύκολα αναστατώνονται από κοινωνικά ή άλλα είδη ερεθισμάτων.
Αποτυγχάνουν να έχουν κανονικές σχέσεις με τους ενήλικες (πολύ έντονες σχέσεις ή απουσία σχέσης).


Επικοινωνία

Η αποτυχία ενός παιδιού να αναπτύξει τη γλώσσα είναι συχνά το πρώτο σημάδι που κάνει τους γονείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Η διαταραγμένη επικοινωνία επηρεάζει και τις λεκτικές και τις μη-λεκτικές δεξιότητες. Μπορεί να ποικίλει από μια πλήρη απουσία λεκτικής ομιλίας έως την χρήση μοτίβων ομιλίας και γλώσσας που είναι εντελώς ατομικά. Ακόμη και εάν ένα παιδί αναπτύσσει γραμματικά σωστή γλώσσα και ομιλία, μπορεί να μην είναι ικανό να διατηρήσει μια συνομιλία που να βγάζει νόημα. Η επικοινωνία συχνά αποτελείται από αδιάκοπη ομιλία προς τους άλλους πάνω σε ένα αγαπημένο θέμα, ακόμη και εάν οι άλλοι προσπαθούν να πάρουν μέρος στη συζήτηση ή προσπαθούν να βάλουν τέλος σε αυτή.

Η κατανόηση της γλώσσας συχνά καθυστερεί και τα περισσότερα παιδιά με σοβαρή περίπτωση Αυτισμού δεν μπορούν να καταλάβουν μια απλή ερώτηση. Τα παιδιά με Αυτισμό επίσης δεν μπορούν να καταλάβουν ή να μάθουν πλήρως την κοινωνική χρήση της γλώσσας. Δεν μπορούν να ενσωματώσουν χειρονομίες μέσα στη συζήτηση, να κατανοήσουν το χιούμορ ή το υπαινικτικό νόημα μιας συνομιλίας. Όπως και με τις κοινωνικές δεξιότητες, η έκπτωση στη γλώσσα και την επικοινωνία έχουν διακριτές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των σταδίων της παιδικής ηλικίας.

Βρεφική ηλικία

Έλλειψη μωρολογίας, δεν δείχνουν ούτε κάνουν άλλες χειρονομίες μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
Αποτυχία να μιλήσουν απλές λέξεις μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.
Δεν έχουν αυθόρμητα φραστικά σχήματα δύο λέξεων μέχρι την ηλικία των 24 μηνών.
Απώλεια λεξιλογίου που είχε αποκτηθεί προηγουμένως (αυτό ονομάζεται παλινδρόμηση)

Πρώιμη παιδική ηλικία

Μειονεκτική γλωσσική εξέλιξη, ειδικά ως προς την κατανόηση.
Η ασυνήθιστη χρήση της γλώσσας.
Επαναληπτική χρήση των λέξεων ή φράσεων αντί για τη χρήση φυσιολογικής γλώσσας ανταπόκρισης, κάτι που επίσης ονομάζεται ηχολαλία.
Φτωχή ανταπόκριση όταν ακούν το όνομά τους.
Έλλειψη αντίδρασης σε λεκτικές νύξεις. Οι γονείς στην αρχή μπορεί να νομίσουν ότι το παιδί έχει προβλήματα ακοής ή ότι είναι κωφό.
Ελλειμματική μη λεκτική επικοινωνία (π.χ. δεν δείχνουν ή έχουν δυσκολία να ακολουθήσουν ένα σημείο και αποτυγχάνουν να χαμογελάσουν κοινωνικά ή να μοιραστούν την ευχαρίστηση και να ανταποκριθούν στο χαμόγελο των άλλων).

Ύστερη παιδική ηλικία

Ανώμαλη γλωσσική ανάπτυξη, που περιλαμβάνει αλαλία και ανωμαλίες ως προς την ένταση, τη συχνότητα και το ρυθμό της ομιλίας, σε σχέση με την απόδοση διαφορετικών νοημάτων λέξεων.
Εμμένουσα ηχολαλία.
Λανθασμένη χρήση των αντωνυμιών (π.χ. αναφέρονται στον εαυτό τους ως ‘εσύ’, ‘αυτός’, ή ‘αυτή’ σε παιδιά που είναι άνω των 3 ετών).
Ασυνήθιστο λεξιλόγιο για την ηλικία ή την κοινωνική ομάδα του παιδιού.
Περιορισμένη χρήση της γλώσσας ή της επικοινωνίας ή τάση να μιλάνε ελεύθερα και ασταμάτητα μόνο για συγκεκριμένα ζητήματα.


Συμπεριφορά, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες

Τα περισσότερα παιδιά με Αυτισμό είναι αποφασισμένα να παραμείνουν προσκολλημένα σε πολύ συγκεκριμένες συνήθειες ή ρουτίνες και τείνουν να δείχνουν έντονα σημεία δυσφορίας εάν αυτές οι ρουτίνες διακόπτονται ή αλλάζουν. Τείνουν να έχουν περιορισμένα ενδιαφέροντα και συχνά τα απασχολεί αποκλειστικά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή δραστηριότητα. Ένα παράδειγμα αυτής της δραστηριότητας είναι η επαναληπτική τακτοποίηση ενός ακριβούς αριθμού παιχνιδιών με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, αντί του να παίζει μαζί τους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η απομνημόνευση ημερομηνιών και τηλεφωνικών αριθμών, τους οποίους τείνουν να επαναλαμβάνουν ασταμάτητα.

Αρκετά συχνά, ένα παιδί θα γοητεύεται από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, παιχνίδι, εργαλείο ή ακόμη και μέρος του σώματος. Μερικά παιδιά θα έχουν ένα αγαπημένο ραβδί, κομμάτι ύφασμα, κούπα, παιχνίδι... που θα παίρνουν μαζί τους οπουδήποτε πηγαίνουν ή θα το κρατούν συνέχεια. Εάν προσπαθήσει κάποιος να τους το πάρει, αυτό θα προκαλέσει δυσφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ ταραγμένη ή επιθετική συμπεριφορά.

Τα αυτιστικά παιδιά επίσης τείνουν να έχουν μοτίβα επαναλαμβανόμενων άσκοπων κινήσεων των χεριών, του σώματος ή του κεφαλιού. Παραδείγματα τέτοιων κινήσεων είναι το χτύπημα των χεριών, το κούνημα του κεφαλιού, το λίκνισμα ή το κούνημα. Επίσης συχνά παρατηρούνται ανωμαλίες στη στάση όπως είναι το περπάτημα στις μύτες των ποδιών και παράξενες στάσεις του σώματος.

Πολλά παιδιά με Αυτισμό επίσης τείνουν να συνεχίζουν να αγγίζουν διαφορετικά μέρη του σώματος, π.χ. μπορεί να βάζουν τα χέρια τους στο κεφάλι τους ή να χτυπούν το κεφάλι τους και με τα δυο χέρια. Στις σοβαρές περιπτώσεις τα παιδιά φτάνουν μέχρι του σημείου να τραυματίσουν τους εαυτούς τους επανειλημμένα και μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν προστατευτικά ρούχα. Ορισμένα παιδιά θα δείξουν επίσης ακραία σημεία επιθετικής και βλαπτικής συμπεριφοράς προς τους εαυτούς τους και τους άλλους.


Περισσότερες πληροφορίες : http://www.autismhellas.gr/
και http://www.worldautismawarenessday.org/


Τα πρώτα του δοντάκια!

Όπως κάθε τι σημαντικό, έτσι και τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας, φέρνουν μαζί τους λίγο πόνο, κάμποση γκρίνια και αρκετά δάκρυα. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μέχρι να εμφανιστούν θα έχετε ήδη αποκτήσει αρκετή εμπειρία ώστε να είστε σε θέση να παρηγορείτε και να καθησυχάζετε το μωρό σας. Ας δούμε λοιπόν πότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται, ποια είναι τα συμπτώματα που τα συνοδεύουν και πώς θα πρέπει να τα φροντίζετε. Θα πρέπει άλλωστε να έχετε υπόψη σας ότι παρ' όλο που τα πρώτα δοντάκια δεν είναι μόνιμα, είναι πολύτιμα για τη μετέπειτα ομαλή εμφάνιση των μόνιμων δοντιών, γι' αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή!
Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια του μωρού
Η αλήθεια είναι ότι κάθε μωρό έχει τους δικούς του μοναδικούς ρυθμούς ανάπτυξης γι' αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ανατείλουν τα πρώτα δοντάκια κάθε μωρού. Σε γενικές γραμμές όμως, από τον 5ο - 6ο μήνα και μέχρι τον 8ο μήνα εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια. Αρχικά βγαίνουν τα δύο κεντρικά δοντάκια στην κάτω σιαγόνα, οι κοπτήρες όπως ονομάζονται, και έπειτα από μερικές εβδομάδες ανατέλλουν οι τέσσερις πάνω κοπτήρες. Έπειτα ακολουθούν οι επόμενοι δύο κάτω κοπτήρες και ακολουθούν οι γομφίοι και οι κυνόδοντες. Μέχρι την ηλικία των τριών περίπου ετών θα έχουν εμφανιστεί όλα τα πρώτα δοντάκια, τα οποία είναι συνολικά 20, καθώς οι φρονιμίτες βγαίνουν σε μεγάλη μόνο ηλικία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βρεφικής οδοντοφυΐας
Τα συμπτώματα που μας προετοιμάζουν για την εμφάνιση των πρώτων δοντιών του μωρού είναι τα εξής:
 Το μωρό είναι ανήσυχο και ενδέχεται να κλαίει και να γκρινιάζει
 Αυξάνεται αρκετά το σάλιο του
 Τα ούλα κοκκινίζουν και διογκώνονται, εκεί που θα εμφανιστεί το δοντάκι
 Χαμηλός πυρετός (δέκατα), όχι όμως ψηλότερος από 38o C
 Το μωρό έχει λιγότερη όρεξη για φαγητό
 Δυσκολεύεται να κοιμηθεί
 Το μωρό αποζητά κάτι σκληρό για να δαγκώνει
 Ενδέχεται το μάγουλό του να κοκκινίσει και να πρηστεί ελάχιστα
 Λιγότερο συχνά, το μωρό ίσως εμφανίσει διάρροια, μικρής όμως έντασης
Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας είναι κατά κύριο λόγο ήπια, γι' αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ενδέχεται κάποιο εντονότερο σύμπτωμα να οφείλεται σε κάτι άλλο. Αν το μωρό παρουσιάσει πυρετό μεγαλύτερο από 38o C θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο και να μην το αποδώσετε στο γεγονός ότι το μωρό βγάζει δοντάκια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν το μωρό παρουσιάσει έντονη διάρροια, αν νιώθει ιδιαίτερη δυσφορία ή αν το μάγουλό του έχει πρηστεί και το μωρό δείχνει να πονάει αρκετά σε εκείνο το σημείο. Για να είστε πάντως σίγουροι για το τι θα πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το μωρό σας
Η ενόχληση που προκαλείται στο μωρό σας από τη διαδικασία της οδοντοφυΐας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί πλήρως. Το μόνο που μοιάζει να παρηγορεί αρκετά τα μωρά είναι οι ειδικοί κρίκοι οδοντοφυΐας, τους οποίους το μωρό δαγκώνει όποτε νιώθει δυσφορία στα ούλα του. Οι αποτελεσματικότεροι κρίκοι είναι αυτοί που είναι φτιαγμένοι από σκληρό υλικό, μιας και προσφέρουν στο μωρό μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τους τρίβει στα ούλα του ή τους δαγκώνει. Συχνά τα παιχνίδια οδοντοφυΐας τα τοποθετούν στο ψυγείο, ώστε το κρύο υλικό να προκαλέσει ένα προσωρινό μούδιασμα στα ούλα του μωρού. Στην πραγματικότητα όμως το κρύο κάνει τους κρίκους ακόμα πιο σκληρούς με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να πληγωθούν τα ούλα παρά να ανακουφιστούν.
Μια καλή μέθοδος είναι να τρίβετε ελαφρά με το δάχτυλό σας τα ούλα του μωρού, καθώς έτσι του προσφέρετε μια πρόσκαιρη τουλάχιστον ανακούφιση από την ενόχληση που νιώθει. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ειδικές αναλγητικές κρέμες, οι οποίες εφαρμόζονται τοπικά στα ούλα του μωρού. Επειδή όμως το σάλιο του μωρού έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, η κρέμα που θα βάλετε στα ούλα του, θα απομακρυνθεί όλη μέσα σε ελάχιστα μόλις λεπτά.
Η περιποίηση των βρεφικών δοντιών
Τα πρώτα δοντάκια του μωρού έχουν να επιτελέσουν μια πολύ σημαντική λειτουργία. Πέρα από τις βασικές τους χρήσεις για τη μάσηση και τη σωστή άρθρωση της ομιλίας, προετοιμάζουν και διατηρούν τις θέσεις που θα έρθουν στη συνέχεια να καλύψουν τα μόνιμα δόντια. Για να διασφαλίσετε επομένως ότι τα μόνιμα δόντια θα αναπτυχθούν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θα πρέπει να φροντίσετε έτσι ώστε τα πρώτα δοντάκια να ολοκληρώσουν την πορεία τους χωρίς να χαλάσουν. Αν κάποια από τα βρεφικά δόντια χαλάσουν και πέσουν νωρίτερα από ότι πρέπει, τότε τα υπόλοιπα θα απλωθούν για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να αρχίσουν να βγαίνουν ίσια και στη σωστή τους θέση τα μόνιμα δόντια. Όσο λοιπόν και αν ακούγεται δύσκολο, είναι προτιμότερο να φροντίζετε από την αρχή την καλή υγιεινή των δοντιών του μωρού σας, παρά να καταφύγετε σε πολυέξοδες ορθοδοντικές θεραπείες στο μέλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα ο οδοντίατρος, (υπάρχουν ειδικοί οδοντίατροι για παιδιά), ο οποίος ελέγχοντας την πορεία της οδοντοφυΐας του παιδιού σας, θα σας συμβουλεύει ανάλογα.
Τα βρεφικά δοντάκια επομένως, αν και είναι προσωρινά, είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα δόντια του παιδιού, γι' αυτό και χρειάζονται όλη τη φροντίδα και προσοχή σας. Η πρώτη σας λοιπόν μέριμνα είναι να αποφύγετε την εμφάνιση τερηδόνας στα δοντάκια του μωρού. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα: το καθημερινό καθάρισμα των δοντιών και τη διατροφή του μωρού.
Πώς καθαρίζονται τα δοντάκια του μωρού
Τα καθάρισμα των δοντιών του μωρού μπορεί να γίνει με μια ειδική για βρέφη οδοντόβουρτσα που είναι πολύ μαλακή και με κατάλληλο σχεδιασμό. Φυσικά τους πρώτους μήνες και μέχρι να σας πει ο οδοντίατρος του μωρού δε θα χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα. Άλλωστε σημασία δεν έχει η οδοντόκρεμα αλλά το καθάρισμα και ξέπλυμα των δοντιών ώστε να μην μένουν πάνω τους υπολείμματα από το γάλα ή την κρέμα του μωρού. Για το λόγο αυτό άλλωστε μπορείτε να καθαρίζετε τα δοντάκια του και με μια γάζα ή ένα βρεγμένο πανάκι, το οποίο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά μαλακό για να μην πληγώσετε τα ούλα του μωρού. Το καθάρισμα καλό είναι να γίνεται κάθε βράδυ, ώστε να κοιμάται το μωρό με καθαρά δοντάκια και να μην υπάρχουν περιθώρια για το σχηματισμό τερηδόνας. Στην πορεία βέβαια, όταν θα έχουν εμφανιστεί όλα τα δοντάκια του μωρού και ανάλογα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο οδοντίατρος, ίσως χρειάζεται να τα καθαρίζετε σχεδόν μετά από κάθε γεύμα.
Τι να προσέξετε στη διατροφή του μωρού
Η σημαντικότερη απειλή που έχουν να αντιμετωπίσουν τα δόντια του μωρού είναι η ζάχαρη, γι' αυτό θα πρέπει να την αποφεύγετε στο φαγητό που του ετοιμάζετε. Αν δεν βάζετε ζάχαρη στις κρέμες ή στο γάλα του, το μωρό δεν πρόκειται από μόνο του να την αποζητήσει. Φροντίστε επομένως να συνηθίσετε το μωρό σας σε γεύσεις που δεν περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να διατηρήσετε ένα αρκετά καλό επίπεδο στη διατροφή του και δε θα ανησυχείτε μήπως μάθει να ζητάει γλυκά από πολύ μικρό. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε μέλι ή ζάχαρη στην πιπίλα του μωρού για να το ηρεμείτε, γιατί αυτή η συνήθεια είναι άκρως βλαπτική για τα δοντάκια του. Τέλος, δε θα πρέπει το μωρό να μάθει να αποκοιμιέται καθώς πίνει το γάλα του με το μπιμπερό, γιατί το γάλα που θα μείνει στο στόμα του είναι από μόνο του ικανό να δημιουργήσει τερηδόνα. Το μωρό θα πρέπει να πέφτει για ύπνο αφού πρώτα του έχετε καθαρίσει τα δοντάκια του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πώς να το αλλάξεις!

Εικόνα