Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ
 
Η διαδικασία με την οποία τα παιδιά αποκτούν την ταυτότητα του φύλου αλλά και η διαμόρφωση των ανδρικών και γυναικείων στερεοτύπων έτυχε της ερμηνείας  πολλών θεωριών. Από τον Freud έως και τους θεωρητικούς του σχήματος του φύλου  διαπιστώνεται αδυναμία διατύπωσης μιας ολοκληρωμένης και καθολικής ερμηνείας  της ταύτισης ενός ατόμου με το αρσενικό ή θηλυκό φύλο. Παράλληλα με τη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου, αναπτύσσονται και τα στερεότυπα του ρόλου του φύλου.

Η οικογένεια και η εκπαιδευτική διαδικασία εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μεταβιβάζουν αυτά τα στερεότυπα στις επόμενες γενιές αλλά και να διαμορφώνουν καθοριστικά την ψυχοκοινωνική ταυτότητα του φύλου. Μύθοι και προκαταλήψεις γύρω από το φύλο είναι αναγκαίο να παραμεριστούν από γονείς και εκπαιδευτικούς. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν πως αποτελούν τους φορείς στερεοτύπων και τα πρότυπα μίμησης για τα παιδιά.

Ίσως λοιπόν το ενδιαφέρον των μελλοντικών ερευνητών της ταυτότητας του φύλου θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πως αυτοί οι παράγοντες κοινωνικοποίησης θα συνδυαστούν με την ψυχολογική, σωματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.
Αργύρης Καρδαράς 2012

Δημοφιλείς αναρτήσεις