ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΟ

Όταν καταναλώνουμε παγωτά του εμπορίου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η αυξημένη περιεκτικότητα του παγωτού σε γάλα, το καθιστά ευπαθές τρόφιμο. Η κατανάλωση ακατάλληλου παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση τροφικής δηλητηρίασης.
Για να μειώσουμε τις πιθανότητες κατανάλωσης ακατάλληλου παγωτού, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε παγωτά με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • παγωτά που δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή παρατηρούμε κάποια προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη
  • το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό ή σχισμένο και το σχήμα του ή η συσκευασία παραμορφωμένη
  • είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου
  • εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους.
  • Αν βρίσκονται σ' αυτήν τη μορφή αυτό σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
  • Έχουν περίεργη γεύση ή οσμή
  • αν τα παγωτά αγοράζονται χύμα θα πρέπει να ελέγχουμε την λειτουργεία και την καθαριότητα του ψυγείου καθώς και τη μη έκθεσή τους στον ήλιο.επίσης το ειδικό κουτάλι σερβιρίματος θα πρέπει να βρίσκεται σε διαφανές δοχείο με καθαρό νερό.
Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα είτε σαν επιδόρπιο είτε σαν μικρό γεύμα. Βέβαια, αν θέλουμε το παιδί μας να να εφοδιάζετε με πληθώρα θρεπτικών συστατικών , είναι προτιμώτερο να παρασκευάζουμε σπιτικό παγωτό , επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Εάν η παρασκευή παγωτού δεν είναι εφικτή, καλό είναι να επιλέγουμε ΄για τα παιδιά μας παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και χωρίς έντονο χρώμα γιατί το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ τα οποία δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις